Gratis guide – 10 konkrete råd til at blive en bedre netværker

Jeg har i mange år arbejdet som selvstændig konsulent i store danske og nordiske virksomheder. Mit arbejde har altid været drevet af netværk og networking og på grundlag af gode netværksforbindelser. Jeg har derfor igennem flere år tænkt over, hvad der er grundlaget for et godt netværk, hvordan det udvikles og ikke mindst fastholdes og plejes. Jeg har samlet mine erfaringer i nedenstående 10 råd til at blive en bedre netværker.

Lad dig inspirere af disse 10 netværksråd: 

  1. Netværk efter gensidighedsprincippet – og bidrag først

Networking er en individuel disciplin, og vi har forskellige tilgange til at netværke. Det, der virker for den ene, virker ikke nødvendigvis for den anden.

Din personlighed, dit mål og den måde, du netværker på, kan variere med kontekst, og hvem du netværker med.

En ting er dog sikkert. Hvis du ikke er villig til at byde på dig selv, så bliver du i bedste fald en middelmådig netværker. Et godt udgangspunkt er at se muligheder og løsninger i den dialog og sparring, du selv kan tilbyde – ikke kun personligt, men også gennem dit eget netværk.

  1. Stil din viden og dine kompetencer til rådighed

Gør dig klart, hvad der er dine spidskompetencer, hvad du kan hjælpe andre med, og hvad du selv kan opnå ved brug af dit netværk.

Start dit næste møde med at fokusere på, hvad du har at tilbyde og bidrage med af relevans i den aktuelle sammenhæng. Spørg dig selv, hvad den, du mødes med, har brug for? Hvordan kan du hjælpe? Hvordan kan dit netværk hjælpe? Hvad kan du gøre for at engagere de rigtige mennesker, på den bedste måde for at hjælpe?

  1. Vær åben, ærlig og imødekommende

At tænke og handle proaktivt for at skabe win-win og win-win-win situationer er helt centralt i etableringen og plejen af et godt og effektivt netværk.

Din nysgerrighed og dit engagement er en vigtig drivkraft i mødet med andre. Den viser, at du er interesseret, og skaber mulighed for, at samtalen får et interessant indhold.

Tilbyd din hjælp ved at informere dine netværkskontakter, om at de er velkomne til at kontakte dig, hvis du eller dit netværk kan gøre en forskel for dem.

Vær nærværende, aktivt lyttende, stil interessante og uddybende spørgsmål.

  1. Spørg om hjælp eller et godt råd – følg op og husk at sige tak

Har du et mål eller en udfordring, så begynd med at kortlægge dit netværk i forhold til dit mål eller din udfordring.

Spørg dig selv: Hvem kender jeg? Hvem af dem kan hjælpe mig med at nå mit mål eller løse min udfordring? Hvor tæt en relation har vi? Hvad kan de konkret hjælpe mig med i forhold til mit mål? Hvad skal der til, for jeg spørger dem om hjælp? Hvordan kan jeg spørge om hjælp, eller et godt råd?

En helt afgørende forudsætning for at dit netværk stiller viden og kompetencer til rådighed for dig er at du husker at værdsætte dit netværks bidrag, hvad enten det bare var inspiration et indirekte bidrag eller den helt konkrete løsning på en given udfordring.

Husk at takke for bidrag uanset hvor stor eller lille betydning de måtte have i processen, det er forudsætningen for at dit netværk engagerer sig i dine udfordringer næste gang du har behov for hjælp eller sparring.

  1. Fortæl dit budskab, mål eller vision interessant og præcist

Meget af løsningen på en given udfordring ligger i at beskrive udfordringen så præcist og samtidig så nuanceret som muligt. Samtidig er det vigtigt at gøre udfordringen interessant eller fængende, så de der skal bidrage, engageres i din problemstilling eller din udfordring.

En dygtig netværker forbereder sig godt, er villig til at tage chancer, rykke ud af sin komfortzone og gøre sig sårbar.

  1. Vær opmærksom og nærværende

For at blive en god netværker er det afgørende at kunne deltage i og bidrage til interessante samtaler.

Ligesom du skal beskrive dine udfordringer konkret og nuanceret, spændende og interessant, skal du også selv fokusere på at være nærværende og engagere dig i de udfordringer og problemstillinger, du bliver bedt om sparring eller hjælp til.

For at få uddybning og se nye muligheder kan det være en god idé at stille åbne spørgsmål, der skaber grundlag for, at man kan lære hinanden bedre at kende og giver en fælles positiv oplevelse.

Ligeledes er åbne spørgsmål ofte med til at afdække alternative løsninger og muligheder ved at nuancere problemstillingen eller udfordringen, der er behov for sparring til.

Har du brug for selv at uddybe eller tilføje noget til det I netværker om, så brug og i stedet for men. Et men underkender det netop sagte eller konstaterede, hvorimod og tilføjer og bekræfter det netop sagte.

  1. Vær brobygger – se synergi mellem dem, du kender

Networking handler om at hjælpe, skabe relationer, dele ud af sine kontakter og viden samt hele tiden se og søge efter muligheder og løsninger.

Skab win-win eller win-win-win situationer ved at tænke og handle løsningsorienteret og proaktivt. Involver andre og udnyt muligheden for at udvide dit eget og andres netværk med relevante kompetencer og nye mennesker.

Det at skabe win-win eller win-win-win situationer er helt centralt for etableringen af et godt og effektivt netværk. Hvis du hjælper med at hjælpe andre, er der større sandsynlighed for, at der er nogen, der står klar til at hjælpe dig, når du har brug for hjælp eller sparring til en given udfordring.

  1. Vær initiativrig, men husk fortrolighed

Det kræver engagement og mod at skabe en ny relation – eller at udvikle en eksisterende – så vær modig, men husk fortrolighed.

Brug din sunde fornuft og overvej, hvor tæt din kontakt er i forhold til omfanget af den sparring, du beder om. At være modig betyder ikke, at du skal overskride grænserne for, hvad du spørger andre om hjælp til. Det betyder heller ikke, at du skal overskride dine egne grænser for, hvad du finder rimeligt.

Ofte inkluderer det at turde være åben også en forventning om, at den viden, du får eller giver, bliver behandlet med respekt og fortrolighed. Det er ikke altid, man får nævnt, om hele eller dele af en samtale er fortrolig, så vælg som udgangspunkt at spørge, hvis du er i tvivl om omfanget af fortrolighed i forbindelse med en udfordring eller sparring om given problemstilling.

  1. Giv dig tid – ofte vil din tålmodighed give dig uventet, relevant og anvendeligt udbytte

Både i relation til dine egne udfordringer og opgaver, men også i relation til de udfordringer, du hjælper andre med eller sparrer med andre om, er det vigtigt, at du giver dig tid til at reflektere og overveje både holdninger og løsningsforslag.

Dette gør sig også gældende for dem i dit netværk, du involverer i løsning af en given udfordring. Det er derfor ofte en god idé at mødes flere gange om den samme udfordring for på den måde at få nye ideer eller finde alternative muligheder til de umiddelbart oplagte.

  1. Træn dine netværkskompetencer

Arbejdet med at blive en god og effektiv netværker er en individuel udvikling. Vær tålmodig og vær villig til at fejle og blive klogere.

Er du typen, der har et stort netværk med mange forskellige kontakter, skal du afdække, hvilken del af dit netværk du skal prioritere at holde tættere kontakt til i relation til de mål du har.

Ligeledes skal du arbejde med at udvide dit netværk, hvis du altid kontakter de samme mennesker i dit netværk, når du har en udfordring. Vælg bevidst også at netværke med folk, der ikke ligner dig selv i køn, alder, uddannelse, karriere og meninger. Der er masser af inspiration og konkrete muligheder at hente i et netværk præget af diversitet og forskellighed!

Der er mange værktøjer til at kortlægge sit netværk*, og det bør du gøre i relation til dine udfordringer og mål, det skaber både fokus og sikkerhed for, at du når dine mål hurtigere.

*Hent værktøj til strategisk afdækning af dit netværk i min guide til at få mere ud af dit netværk på Nå dine mål gennem dit netværk 

©Gjøl Consulting – Denne guide må kun kopieres helt eller delvist efter skriftlig aftale med Morten Gjøl.

Se også mine øvrige gratis netværksguides

Den perfekte elevatortale

Nå dine mål gennem dit netværk

Den gratis guide til at blive en bedre netværker fås også som pdf